Programare pagini web

Tehnologiile utilizate in proiectarea si design-ul site-urilor web:

Au aparut la inceputul anilor '90 datorita lipsei unui limbaj universal care poate sa permita publicarea informatiei la nivel global.

HTML a determinat dezvoltarea spectaculoasa a Internetului. HTML ( HyperText Markup Language ). Marcajele de tip HTML din cadrul documentului spun browser-ului cum sa afiseze continutul util al fisierului. XHTML reprezinta prescurtarea de la EXtensible Hyper Text Markup Language (denumirea oficiala a standardului). Practic este un inlocuitor modern al mai vechiului limbaj HTML.

HTML5 este un limbaj pentru structurarea și prezentarea conținutului pentru World Wide Web, o tehnologie nucleu pentru Internet propusă inițial pentru software-ul Opera. Este a cincea revizuire a standardului HTML (creat în 1990 și standardizat ca HTML4 din 1997) și din octombrie 2011 este în curs de dezvoltare. Obiectivele sale principale au fost acelea de a îmbunătăți limbajul cu un suport pentru cele mai recente apariții multimedia în același timp menținândul ușor de citit de oameni și bine înteles de computere și device-uri (browsere web, parsere, etc.). HTML5 își propune să însumeze nu numai HTML4, dar și XHTML1 și DOM2HTML (îndeosebi JavaScript).

Urmărind predecesorii săi imediați HTML 4.01 și XHTML 1.1, HTML5 este un răspuns la observația că HTML și XHTML utilizate în comun pe World Wide Web sunt un amestec de caracteristici introduse de specificații diferite, împreuna cu acestea mai sunt și caracteristicile diferite aduse de software, de browsere, și multe erori de sintaxă în documnentele web existente. Astfel, HTML5 devine o încercare de a defini un singur limbaj de marcare (markup language) care poate fi scris în oricare dintre sintaxele HTML și/sau XHTML. Acesta include modele detaliate de prelucrare pentru a încuraja mai multe implementări interoperabile; extinde, îmbunătățește și raționalizează disponibilitățile pentru documentele web și introduce marcarea și aplicații API (application programming interfaces) pentru aplicații web complexe. Din aceste motive, HTML5 este un posibil candidat pentru aplicațiile de platforme mobile. Multe caracteristici ale HTML5 au fost create din considerarea ca va trebui sa devină capabil să ruleze pe dispozitive cum ar fi smart-phonurile sau tabletele.

CSS (cascading style sheet - foi de stil in cascada). Un fiser CSS este un fisier text cu extensia ".css" definind anumite stiluri pentru paginile HTML. Fisierele CSS permit stilizarea in bloc a documentelor HTML cu un efort semnificativ mai mic decat in cazul stilizarii elementelor de pagina in cadrul fiecarui document HTML in parte, prin intermediul atributelor tag-urilor.

PHP a cunoscut cea mai spectaculoasa crestere in zona limbajelor server-side. Cu ajutorul acestui limbaj de programare se pot realiza site-uri dinamice de mii de pagini, deoarece alaturi de PHP se poate utiliza si baze de date update-ul se face in timp real.

MySQL este un sistem de gestiune a bazelor de date relationale, fiind o componenta cheie a limbajului PHP.

JavaScript este un limbaj de programare orientat obiect bazat pe conceptul prototipurilor. Este folosit mai ales pentru introducerea unor funcționalități în paginile web, codul Javascript din aceste pagini fiind rulat de către browser. Limbajul este binecunoscut pentru folosirea sa în construirea siturilor web, dar este folosit și pentru acesul la obiecte încastrate (embedded objects) în alte aplicații. A fost dezvoltat inițial de către Brendan Eich de la Netscape Communications Corporation sub numele de Mocha, apoi LiveScript, și denumit în final JavaScript.

Flash-ul este un mediu de lucru dezvoltat de compania Macromedia, cu ajutorul FLASH-ului se poate realiza un design de calitate, continut interactiv, animatii profesionale.

AJAX prescurtare pentru Asynchronous JavaScript and XML, este o tehnica de programare pentru crearea de aplicatii web interactive. Intentia este sa faca paginile web sa para mai receptive, prin schimbul unor cantitati mici de date cu serverul in fundal, astfel incât sa nu fie nevoie ca pagina sa fie reincarcata la fiecare actiune a utilizatorului. Aceasta are ca scop cresterea interactivitatii, vitezei si usurintei in utilizare a aplicatiilor web.

Ajax nu este o tehnologie in sine. Termenul este folosit pentru definirea aplicatiilor web ce folosesc un ansamblu de tehnologii:

  • HTML sau XHTML pentru structura semantica a informatiilor;
  • CSS pentru prezentarea informatiilor;
  • JavaScript pentru interactivitate, pentru procesarea informatiilor prezentate;
  • Obiectul XMLHttpRequest pentru schimbul si manipularea informatiilor intr-o maniera asincrona cu server-ul web;
  • XML este folosit de obicei pentru transferarea datelor intre server si client, desi orice format functioneaza, inclusiv HTML preformatat, text simplu etc.

Autentificare